Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

[με πονάς, ακόμη]

11 το πρωί
περπάτησα καμιά ώρα
τους βρόμικους δρόμους της Καλλιθέας
δε σε βρήκα
είπα να γυρίσω σπίτι
να κλειδώσω τρεις φορές 
και να διαβάσω Βέμπερ κι Αριστοτέλη
ωστόσο
ήθελα να σε βρω
να σου πω
ότι με πονάς ακόμη
σαν χαλασμένο δόντι 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

[ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ]

Το facebook έχει μπλοκάρει το blog μου "Υπομνήματα" επειδή υπάρχουν κάποιες αναφορές για προσβλητικό περιεχόμενο. Επειδή, πράγματι, μου είναι αδύνατο να συναγωνιστώ την ανθρώπινη ευήθεια, θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι τα Υπομνήματα είναι 100% επιστημονικό blog, με τουλάχιστον 90 πρωτότυπες προσωπικές επιστημονικές εργασίες, που αφορούν στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στη θεωρία, πολλές από τις οποίες δημοσιευμένες σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων κτλ. 

 


Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Manifesto for Adult Learning in the 21st Century: The Power and Joy of Learning

Η EAEA (European Association for Education of Adults) επικαιροποίησε το μανιφέστο του 2016 για την εκπαίδευση ενηλίκων. Το μανιφέστο του 2019 περιγράφει συνολικά εννέα κοινωνικές προκλήσεις -ανάμεσα τους μερικά παγκόσμια megatrends, όπως βιωσιμότητα, μετανάστευση κ.ά.- και εξηγεί τη διασύνδεσή τους με την εκπαίδευση ενηλίκων.  



Το μανιφέστο είναι διαθέσιμο σε pdf here.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ

του Δ. Π. Παπαδίτσα


Τα μικρά συμβάντα του βίου
Παρηγορούν τις άγριες από δίψα ψυχές

Απ' τα μικρά συμβάντα του βίου
Προσφέρονται το πρωί στα πτηνά σπόροι, σκουλήκια
Και άλλα βιολογικά περίεργα
Ενώ χάμω κείτονται
Λείψανα άλλων πτηνών στο βίο που τους έλλειψε
Η καλωσύνη

Τα σκόρπια εδώ κι εκεί οστά
Η ελευθερία του βλέμματος εύκολα παρομοιάζει 
Με σπάνιους αδαμάντινους συνδυασμούς ή άνθη πολύχρωμα
Που εκτοξεύουν την υφή τους την υγρή
Στα σύννεφα

Αυτά, τα μικρά συμβάντα του βίου, συνθέτουν
Αενάως συνθέτουν
Τον έκπαγλο της φύσεως προορισμό.


Από τη συλλογή Ουσίες
Ποίηση, 1
Αθήνα: Πρώτη Ύλη
1963, σ. 110

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

[αρχαιολογία]

ταξιδεύοντας
μέσα από φύκια
και αρχαία όνειρα
μαραγκιασμένες ψυχές
των ερειπίων και της παρακμής
με ένα φεγγάρι
που βγάζει γλώσσα
σε όλα τα υποσελήνια
με την κατεστραμμένη αρχιτεκτονική του κορμιού σου
πλάι μου
και το ένα σου μάτι
πάντα αλλού
και πουθενά
νύχτες και νύχτες
ξοδεμένες στον έρωτα και στον πόνο
από τον έρωτα
γλείφοντας τις αιμάσσουσες πληγές
τα πεσμένα μάρμαρα
τα περασμένα μεγαλεία
σε τόπους αυχμηρούς
αιφνίδια αιχμάλωτους στη γεωγραφία
γεμάτους τρύπες και κραυγές
-θα έλεγες ερωτικές-
βουλιάζοντας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Συμπόσιο Ποίησης: Τα Πρακτικά


Ψηφιοποίηση Πρακτικών Συμποσίων Ποίησης Α΄ – ΛΓ΄
Ευρετήριο Πρακτικών Συμποσίων Ποίησης Α΄ – ΛΣΤ΄

Στην ιστοσελίδα του Συμποσίου Ποίησης (http://www.poetrysymposium.gr) έχουν αναρτηθεί σε ψηφιακή μορφή τα Πρακτικά των Συμποσίων Ποίησης Α΄-ΛΓ΄(1981 – 2013). Στα Πρακτικά (13.000 σελίδων περίπου) περιλαμβάνονται περισσότερες από 700 εισηγήσεις και ανακοινώσεις καταξιωμένων και νεότερων μελετητών, 300 παρουσιάσεις ποιητών από κριτικούς μαζί με δείγματα του έργου τους, καθώς και  όλες οι παρεμβάσεις των συνέδρων και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ώστε αυτά να συνιστούν έργα απαραίτητης αναφοράς και να βρίσκονται λίγο πολύ παντού σε επιστημονικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κοσμο.
Έχει αναρτηθεί επίσης ενημερωμένο Ευρετήριο των περιεχομένων όλων των εκδεδομένων Πρακτικών του Συμποσίου Ποίησης, έως το ΛΣΤ΄ (1981 – 2018), όπου περιλαμβάνονται, εκτός από τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις ποιητών, όλα τα μέλη του Συμποσίου, η εν ενεργεία Οργανωτική Επιτροπή και τα διατελέσαντα μέλη της σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, οι Πρόεδροι των συνεδριάσεων, τα μέλη της Γραμματείας, οι σύνεδροι και οι ακροατές που συμμετείχαν στη συζήτηση. Επίσης κάθε είδους κείμενα που έχουν καταχωριστεί στα Πρακτικά, και όσα διανεμήθηκαν σε χωριστό φυλλάδιο στους συνέδρους ή περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του, όπως Ανθολογίες και ενημερωτικά κείμενα του Συμποσίου. Τέλος, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ή υπό την αιγίδα του Συμποσίου Ποίησης, τα Σεμινάρια και οι Ποιητικοί Διαγωνισμοί.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου Ποίησης ευχαριστεί θερμά τον ποιητή Γιάννη Πατίλη για τη σημαντική συμβολή του στην ψηφιοποίηση των τόμων των Πρακτικών.

Το Συμπόσιο Ποίησης ιδρύθηκε το 1980 στο Ρίο της Πάτρας από μια ad hoc επιτροπή ποιητών, πανεπιστημιακών και κριτικών (Σ.Λ. Σκαρτσής, Μ.Γ. Μερακλής, Α. Μπελεζίνης, Α. Δημαρόγκωνας κά.), ανανεούμενη γύρω από μερικά σταθερά μέλη, υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Πατρών. Όροι δημιουργίας και λειτουργίας του ήταν η ανεξαρτησία από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις (πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές, συντεχνιακές), ώστε να είναι ανοιχτό ισότιμα σε όλους και να συνδυάσει την ποιότητα με τη λαϊκότητα. Από το 1981 και επί 37 χρόνια το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε (το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου όλα τα χρόνια, πλην του 2014), στους φιλόξενους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συμμετείχαν και έκαναν εισηγήσεις πολυάριθμοι μελετητές και ποιητές (ενδεικτικά και τυχαία αναφέρονται: Ι.Θ. Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Εμμανουήλ Κριαράς, Πέτρος Κολακλίδης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γ.Π. Σαββίδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Στεργιόπουλος, Edmund Keely, Margaret Alexiou, Diana Haas, Peter Levi, Louis Coutelle, Renata Lavagnini, Νικηφόρος Βρεττάκος, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Γιάννης Τσαρούχης, Ελένη Βακαλό, Νίκος Καρούζος, ΄Εκτωρ Κακναβάτος, Μάνος Χατζιδάκις), σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος ή σε ειδικά αφιερώματα και θέματα (Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς, Καβάφης, Δημοτικό τραγούδι, Νεοελληνική Mεταπολεμική Ποίηση, Σύγχρονα Ρεύματα στην Ποίηση, Ποίηση και Πεζογραφία, Ποίηση και Αλογία, κ.ά), ενώ παρουσιάστηκαν εκατοντάδες ποιητές.
Το Συμπόσιο πραγματοποίησε και σεμινάρια (για τους σπουδαίους ποιητές μας, μεγάλους ξένους ποιητές κ.ά.) και εξέδωσε βιβλία και ανθολογίες (Αχαϊκής, Κρητικής, Κυπριακής, Επτανησιακής, Ηλειακής Ποίησης κ.ά.).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτέλεσε και το πλήθος των συναναστροφών τα βράδια του (τριήμερου) Συμποσίου στην παραλία του Ρίου και η συνύπαρξη σε κοινά δείπνα, ώστε τελικά λειτούργησε ως ένα πραγματικό συμπόσιο ποίησης με γνήσια ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά.
Το Συμπόσιο άσκησε μια πραγματική παιδεία και βοήθησε στη διαμόρφωση και παρουσίαση μελετητών και ποιητών, που στελέχωσαν την εκπαίδευσή μας μέχρι τα ανώτερα επίπεδά της, συντέλεσαν στη διαμόρφωση της νεότερης ποίησής μας και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.



Πρακτικά
 
 

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

[άγρια δρακοφίδα]

δνοφερό σκοτάδι
στον αγκαθότοπο
αμφικαλύπτεσαι
πίσω από μια
ονειροπατρίδα
ονειροπαγίδα
άγρια δρακοφίδα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...