Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

[στ΄]

καθώς στοιβάζεται η σκόνη του χρόνου
συνειδητοποιώ ολοένα και περισσότερο
πως δεν πρόκειται ποτέ
να γράψω εκείνα τα βιβλία που λογάριαζα:
8 για ενδιαφέροντες ποιητές
8 για ελάσσονες
και 8 για αυτούς
που σου σφίγγουν τ’ αρχίδια

Theo van Doesburg, Composition in gray (Rag Time), 1919



Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η σκιά του ανέμου



Zafon, C. R. (2004). Η σκιά του ανέμου. Μτφρ. Κατερίνα Ρούφου. Αθήνα: Λιβάνης.

 

«Θυμάμαι ακόμα εκείνη τη χαραυγή που ο πατέρας μου με πήγε για πρώτη φορά στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων. […] Αυτός ο χώρος είναι ένα μυστήριο, Ντανιέλ, ένα ιερό.  Το κάθε βιβλίο, ο κάθε τόμος που βλέπεις, έχει ψυχή.  Την ψυχή αυτού που το έγραψε και την ψυχή αυτών που το διάβασαν και έζησαν και ονειρεύτηκαν μαζί του.  Κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει χέρια, κάθε φορά που κάποιος γλιστράει το βλέμμα του πάνω στις σελίδες του, το πνεύμα του διευρύνεται και δυναμώνει». 

Ένα βιβλίο μυστηρίου, έρωτα, πολιτικής και βιβλιοφιλίας –και όλα αυτά σε γενναίες δόσεις.  Πρόκειται για δυο παράλληλες ιστορίες, του Ντανιέλ και του Χουλιάν, που συνυφαίνονται στον καμβά της Βαρκελόνης, της πόλης που «μπαίνει κάτω από το πετσί σου και σου κλέβει την ψυχή, χωρίς να το καταλάβεις».  Το μυθιστόρημα οργανώνεται με δυαδικές αντιθέσεις, τύχη/αναγκαιότητα, καλό/κακό, φίλος/εχθρός, αγάπη/έρωτας, μίσος/πάθος κ.ά.  Η πλοκή του συντίθεται από πολλές και έντονες ανατροπές και οι ζωντανές περιγραφές του καταφέρνουν και διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και μαγείας, ενώ οι διάλογοι υποβάλλουν ένα (ελαφρύ) φιλοσοφικό και ψυχολογικό κλίμα.  Δεν θα διηγηθώ την υπόθεση, επειδή «θα ήταν σαν να περιέγραφα έναν καθεδρικό ναό λέγοντας πως είναι ένα σωρός από πέτρες που καταλήγουν σε σχήμα κωνικό».   Ωστόσο, αν και η δέση του είναι πολύ καλή, η λύση του το αδυνατίζει κάπως.  Επίσης, θα κέρδιζε περισσότερο αν ήταν κάπως πιο ευσύνοπτο, χωρίς αυτές τις κάπως μακροσκελείς –και προβλέψιμες- παρεκβάσεις.  

υγ. πολύ κακό εξώφυλλο. 

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η αρχαιολογία της γνώσης του Μισέλ Φουκώ από SparkNotes

Michel Foucault, The Archaeology of Knowledge



Context
General Summary
Important Terms
Philosophical Themes, Arguments, Ideas

Summary and Analysis

Important Quotes
Key Facts
Study Questions
Quiz
Suggestions for Further Reading
How to Cite This SparkNote


Via 

by SparkNotes Editors. (n.d.). SparkNote on The Archaeology of Knowledge. Retrieved June 15, 2016, from http://www.sparknotes.com/philosophy/arch/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...